Referat från 10-års firandet och Martin Nicolaus föredrag

Mötet blev välbesökt och jag tänkte ge en kort presentation av vad Martin pratade om.

Startades i USA som ett sekulärt alternativ

Hela konceptet med LifeRing går ut på att var och en av deltagarna bestämmer själv vad man behöver göra för att hålla sig nykter. Martin Nicolaus, som grundade LifeRing i USA var på besök i Sverige under förra veckan för att delta på onsdagens 10-års firande. Han berättar att det var just konceptet med den fria viljan som fick honom att vilja starta upp och sprida LifeRing. Martin jobbar som advokat och är nykter alkoholist sedan 25 år tillbaka.

– Jag gick på AA-möten till att börja med men det var uppenbart att de innehöll många religiösa inslag. Jag är ateist, ingen extrem sådan, men religion intresserar mig bara inte, förklarar Martin.

Istället började han gå till en alternativ självhjälpsgrupp som hette SOS. Behandlingen erbjöds via öppenvård med möten som började direkt när arbetsdagen avslutades. Eftersom Martin höll sig nykter under arbetsdagen var just eftermiddagen den kritiska tidpunkten, då hans drickande normalt sett började. Därför fungerade mötena väldigt bra för honom.

– Jag gillade att mötena var så avslappande. Ingen visste att det var min första gång där när jag först kom dit. Ingen predikade för mig eller berättade för mig vad jag skulle göra för att hålla mig nykter – förutom att inte förse min kropp med alkohol.

Tillsammans med några andra deltagare utvecklade Martin SOS som senare kom att bli LifeRing, en sekulär självhjälpsgrupp fri från anvisningar eller religion. Mötena bygger helt enkelt på att vara ett socialt sammanhang där deltagare och mötesledare kan stödja varandra, bli förstådda, accepterade och uppmuntrade.

– Jag försöker inte övertala någon att LifeRing är det bästa alternativet. Jag försöker bara få sjukvården att erbjuda klienter fler alternativ att välja mellan. Det är mycket forskning som säger att när en klient självmant väljer en behandlingsform eller ett program så går det bättre för dem att klara av det, eftersom de just fått välja och inte blivit påtvingade något, berättar Martin.

Den som vill ha hela referatet från 10-årsfirandet kan följa länken

http://www.skyddsvarnet.se/nyheter/lifering-sjalvhjalpsgruppen-som-firar-tio-ar-i-sverige/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s